Η σειρά περιλαμβάνει δέκα από τα σημαντικότερα μοναστήρια με τεκμηριωμένη αναφορά στην μακραίωνη ιστορία τους και την ανεκτίμητη προσφορά των μοναστηριών στους κοινωνικούς και εθνικούς αγώνες της Κρήτης.
Χρονολόγιο
Η ευλάβεια των ανθρώπων απέναντι στο ψωμί που ποτέ δεν το πετούν, δείχνει τη σημασία του στη διαβίωση αλλά και στη θρησκευτική ζωή. Πολλά χρόνια ιστορίας ξετυλίγονται στο αφιέρωμα “Το ψωμί των κρητικών, το ψωμί των ανθρώπων” … που παρουσιάζεται μέσα από δύο επεισόδια.
Πως γινόταν αρχικά η παραγωγή ψωμιού;
Ποια ήταν τα πρώτα αρτοποιεία;
Ποια είναι η ιστορία του αλευρόμυλου Καστρινάκη και των Μύλων Κρήτης;
Καταδεικνύοντας ότι το ψωμί είναι «η ουσία της ζωής» καθώς παρασκευάζεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη και σε κάθε πολιτισμό, εδώ και χιλιάδες χρόνια αναδεικνύεται η ιστορία των ανθρώπων που δούλεψαν ξάγρυπνοι για το ζεστό ψωμί προκειμένου να θρέψουν τις οικογένειες τους.
Ελληνικός φούρνος, επί τουρκοκρατίας, ίσως να μην υπήρχε στο Ηράκλειο, Τούρκοι ήταν οι φουρνάρηδες. Μετά τη μικρασιατική καταστροφή, όμως οι φούρνοι στο Ηράκλειο πολλαπλασιάστηκαν γράφοντας μια νέα ιστορία.
Επιμέλεια παραγωγής: Βούλα Νεονάκη
Επιμέλεια μοντάζ: Δημήτρης Φραγκιαδουλάκης
Γραφικά – επιμέλεια: Νίκη Τουτουντζάκη